Som jag tidigare har skrivit här i bloggen så bor jag och min sambo tillsammans i en bostadsrätt som inte har någon belåning då vi köpte den kontant. På det har jag fått frågan varför jag inte tar med den i beräkningarna i sparandeöversikter varje månad då den skulle kunna ses som en tillgång.

Varför jag har valt att inte ta med bostaden i beräkningarna på sparandeöversikten är för det första för att priset på bostäder varijerar helatiden vilket skulle innebära att jag skulle behöva hålla koll på hur mycket bostaden sjunker eller ökar i världe månad till månad. Samt att om man nu skulle sälja den skulle troligen inte pengarna gå till sparandet utan till en annan bostad.

Sen att pengarna som finns i bostaden inte är lika tillgänliga som pengarna som man placerar i aktier och sparkonot. Ända möjligheten att man skulle få “lös” pengar på bostaden skulle då vara att belåna den, men det känns inte så atraktivt.Tycker även i mitt fall att om jag skulle ta med bostaden i beräkningarna skulle den bara “förfina” hur mitt sparande gått/går.

Så av den anledningen låter jag bostaden stå utanför mina beräkningar och sparandeöversikt. :)